Заявете участие

XV МЕЖДУНАРОДЕН МАЙСТОРСКИ КЛАС НА РАЙНА КАБАИВАНСКА

 (7-27 септември) 2015, София

11071614_1576898989215219_6197899195903413662_n (1)
Школата Кабaиванска
Основна ценност на университетското образование е създаването и развитието на школи на големи имена в науката и изкуството. Днес, когато повече от 15 години, успоредно със своята кариера, Райна Кабаиванска преподава на по-младото поколение свои колеги огромното наследство на класическия оперен театър, музикалният и академичният свят говорят за Школата Кабаиванска. Академия “Веки-Тонели” в Модена, Академия Киджана в Сиена и Нов български университет имат превилегията да бъдат част от нея. Майсторските класове по вокално майсторство и интерпретация на Райна Кабаиванска в Италия, последвани от тези в Испания, Франция, Швеция, България, Русия и Япония, създават през годините мрежа от музикални академии, театри и университети, верни на класическата вокална школа. В класовете участват млади изпълнители от Европа, Америка, Азия, Южна Африка, Австралия. Студентите от школата на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти, се изявяват днес с признат успех в престижни оперни театри, фестивали и конкурси в целия свят. Сред учениците на Кабаиванска с международна кариера са Мария Агреста, Вероника Симеони, Андреа Каре, Мария Радоева, Яско Сато, Прити Йенде, София Соловий, Виктория Йео, Виржиния Тола и други.

Майсторският клас в Нов български университет
Своя първи майсторски клас в България, в НБУ, Райна Кабаиванска прави през 2001 г. От тогава до днес в него тя открива нови таланти, работи за тяхното оформяне и развитие, подпомага продължаващото им обучение и ги представя на международната оперна сцена. През годините повече от 100 млади оперни артисти от цял свят са се обучавали в майсторския клас в НБУ. След участие в майсторските класове на един от най-значимите сопранови гласове в света, са присъдени над 60 стипендии от Фонд “Райна Кабаиванска”, отворили пътя на много млади оперни артисти по най-големите оперни сцени в света. През 2010 г., по идея на Райна Кабаиванска и под егидата на НБУ, в София стартира проектът „Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена“ с продукция на операта “Бохеми” със студенти на Райна Кабаиванска от България и от Италия в главните роли – спектакълът беше представен 6 пъти на сцената на Софийската опера през 2010 и 2011 г. През януари 2012 г. бяха представени и два спектакъла на „Бохеми“ в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство между НБУ, Софийската опера и Театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия.

XV Международен майсторски клас 2015 г.
От 7 до 27 септември 2015 г. ще се проведе XV Mеждународен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ.
Прослушването на кандидатите ще бъде на 7 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска.

Желаещите да се явят на прослушването за участие в майсторския клас могат да се регистрират на www.rainakabaivanska.net
Условията за участие са кандидатите да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да имат подготвени пет арии за конкурсното прослушване и за работа по време на майсторския клас.
10 избрани млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Райна Кабаиванска върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли.
На 27 септември най-добрите участници в майсторския клас ще представят Гала концерт в Софийската опера и балет с оркестъра на оперния театър, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Гости на концерта ще бъдат директори на оперни театри, организатори на конкурси и фестивали, представители на импресарски агенции, национални и чуждестранни медии.

Фонд “Райна Кабаиванска”
По време на Гала концерта Райна Кабаиванска ще присъди стипендиите от нейния дарителски фонд. Стипендиите ще бъдат в три категории за обучение с голямата оперна актриса – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия; специални едногодишни стипендии за Института „Веки – Тонели“ в Модена, Италия.
През 2002 г. голямата българска оперна актриса създава със свои средства дарителски фонд в НБУ за стипендии на млади оперни певци за обучение в България и Италия. През годините дарители на фонда са личности и организации, сред които Фондация „Америка за България“, Фантастико, Столична община, Alpha Bank и много други. През 2014 г. в Юбилейния благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ участваха най-известните артисти от нейната школа – днес звезди в големите световни оперни театри, и станаха част от дарителите на нейния благотворителен фонд.

Срок за кандидатстване:
3 септември 2015 г.

Прослушване:
7 септември 2015 г., 10 часа, Софийска опера и балет

Провеждане:
8-26 септември 2015 г., Софийска опера и балет

Гала концерт:
27 септември 2015 г., Софийска опера и балет

За регистрация:
www.rainakabaivanska.net

 

За информация:
Георги Текев, Изпълнителен директор на НБУ,
Телефон: + 359 2 811 02 24
gtekev@nbu.bg

Публикувано в Майсторски класове. Постоянна връзка.