Заявете участие

За нов съвременен национален проект – Илиян Василев

На 24.02.2015 г. от 18:00 ч. в аудитория „Божидар Даневи“ (галерия УниАрт) на Нов български университет се проведе първата сбирка на Дискусионния клуб по приложна икономика.

Учредяването на Дискусионния клуб бе подкрепено от департаменти „Икономика“, „Бизнес администрация“ и „Публична администрация“.
Първият гост-лектор на клуба бе Н. Пр. Илиян Василев, бивш посланик на Р България в Русия, а модератор г-н Веселин Данев.

Г-н Василев изнесе лекция на тема „За нов съвременен национален проект“. В препълнената зала имаше студенти от бакалавърски и магистърски програми с фокус върху икономиката, бизнес администрацията, мениджмънта и публичнат администрация. Лекторът и темата бяха пробудили интерес и у по-широка публика от икономисти, финансисти и преподаватели.

Представяме Ви малка част от темите, които Илиян Василев засегна пред аудиторията, а дискусиите преминаха в коктейл, където студентите бяха окуражавани да задават въпроси и да се почустват част от новосъздадения Дискусионен клуб:

„Нужен ни е нов съвременен национален проект, в рамките на който не плахо да се оглеждаме за границите на възможното и позволеното, а активно да потърсим собственото си място и отговорности в глобализиращия се свят.“
„Тъй като е малко вероятно ЕС да направи изключение от своите правила, очевидно предстои да се променим сами, като извървим най-трудния етап и сменим модела, като ограничим влиянието на неговите създатели или крепители.“

„Намираме се на поредния кръстопът в своята история, при който сработва рефлексът на „близостта на мечтата” и страхът от промяна на статуквото. Управлението на собствената свобода е висша мяра на зрялост и изпитание за демократичност и глобална съизмеримост.”

Подробен видеозапис от лекцията, както и презентация с основните тези от нея ще можете да намерите съвсем скоро на страницата на Клуба в MOODLE НБУ.

https://www.youtube.com/channel/UC3VIDoohBR3DXs3AggRpPrg

Публикувано в Дискусионен клуб. Постоянна връзка.