Заявете участие

Софийско бизнес училище – Мастър класове 2012 г.

Софийско бизнес училище – Мастър класове 2012 г.
През м. април 2012 г. между Реформ Юнион Клуб и Нов български университет беше сключено допълнително споразумение за практическата реализация на пилотното издание на Софийското бизнес училище. Проектът се осъществи в рамките на Меморандума за сътрудничество подписан от двете организации, чиято основна цел е повишаване равнището на мрежите на знания и квалификация, както и създаване на по-тясно взаимодействие между академичния сектор, структурите на гражданското общество и корпоративната общност..
Пилотното издание, което се проведе от 30 юни до 8 юли 2012 г. в аудиториите на НБУ предложи цикъл от систематично подбрани лекции, изнесени от водещи преподаватели от чужбина и корпоративни фигури, членуващи в Реформ Юнион Клуб. Приоритетът на мастър класовете беше да изградят задълбочено познаване на регионалните проекции на глобалните икономически и финансови рискове, както и да развият потенциал за ефективното им управление на институционално, корпоративно и личностно равнище. По време на дискусионните модули от учебната програма се насърчаваше изразяването на конкурентни възгледи, а водещите бизнес лидери, чрез представянето на реални казуси от различни сектори на икономиката, спомогнаха за трансформирането на академичния процес в своеобразна лаборатория за приложни знания. В ситуация на интерактивност участниците успяха да получат актуална експертиза по следните теми:
• Глобални стратегически рискове
• Финансови пазари и рискове
• Пазарна екология
• Монетарна икономика
• Банково регулиране и отчетност
• Икономика на Азия
• Русия: Икономика базирана на нефта
• Дълговата криза в Европа
Сред ключовите акценти на лекциите и дискусиите бяха: глобалните геостратегическите рискове и предизвикателства – как да се чете промяната; проблемите пред европейската, американската, китайската и руската икономика, развитието на Азия като цяло; тенденциите в съвременната парична политика и характера на глобалната парична система, в т.ч. мястото на централната банка и правителството; международната парична и финансова архитектура; развитието и реформирането на финансовия и банков сектор, регулирането на финансовите пазари, проблемите на счетоводните стандарти; дълговата криза в Европа, нейната динамика и сценариите за развитието на Еврозоната и Европейския съюз.
Лекторите, които допринесоха за успеха на пилотното издание на форума бяха: проф. Кевин Дауд (почетен професор в университета в Нотингам и водещ експерт в Cobden Partners, Лондон), проф. Николай Неновски (професор в унивеситета в гр. Амиен), Стивън Хейуърд (научен ръководител в Американския институт за стопанска инициатива, автор на Алманаах на екологичните трендове), Алекс Алексиев (председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, експерт по международна сигурност), Пирита Сорса (ръководител на дирекция в ОИСР), Гордън Кер (член на консултантското дружество Cobden Partners, Лондон), доц. Петър Чобанов (преподавател в УНСС), Димо Спасов (директор на дирекция “Управление на активи” в Първа инвестиционна банка), Елена Лебединская (водещ експерт в Икономическата експертна група към министерството на финансите на Русия), Илиян Василев (заместник-председател на УС на Реформ Юнион Клуб), Кенли Скуланд (London School of Economics), доц. Димитър Чобанов (преподавател в УНСС) и др.
От страна на корпоративния и обществен сектор с презентации участваха: проф. Пол Вини (президент и създател на интердисциплинарния научен център Le Studium, Франция), д-р Алберто Мингарди (президент на института „Бруно Леони“, Италия), Николай Кичев (изпълнителен директор на М–Нетуърк), Зоя Паунова (изпълнителен директор на АстраЗенека България), д-р инж. Лъчезар Цоцорков (изпълнителен директор на Асарел Медет АД, председател на УС на Реформ Юнион Клуб, председател на УС на Българската минно-геоложка камара), Станислав Разпопов (главен изпълнителен директор на Дунапак Родина АД), Боряна Манолова (главен изпълнителен дирекотр на Siemens България), Йорг Золфелнер (главен изпълнителен директор на EVN България).
Спонсори на пилотното издание на училището бяха:
• EVN България – генерален спонсор
• Мобилтел ЕАД
• Елтрак България ЕООД
• СИМЕНС ЕООД
Медийни партньори на форума бяха:
• БНР
• Сп. „Мениджър“
• Дарик радио
• Вестник „24 часа“

Публикувано в Школи. Постоянна връзка.