За нов съвременен национален проект – Илиян Василев

На 24.02.2015 г. от 18:00 ч. в аудитория „Божидар Даневи“ (галерия УниАрт) на Нов български университет се проведе първата сбирка на Дискусионния клуб по приложна икономика.

Учредяването на Дискусионния клуб бе подкрепено от департаменти „Икономика“, „Бизнес администрация“ и „Публична администрация“.
Първият гост-лектор на клуба бе Н. Пр. Илиян Василев, бивш посланик на Р България в Русия, а модератор г-н Веселин Данев.

Г-н Василев изнесе лекция на тема „За нов съвременен национален проект“. В препълнената зала имаше студенти от бакалавърски и магистърски програми с фокус върху икономиката, бизнес администрацията, мениджмънта и публичнат администрация. Лекторът и темата бяха пробудили интерес и у по-широка публика от икономисти, финансисти и преподаватели.

Представяме Ви малка част от темите, които Илиян Василев засегна пред аудиторията, а дискусиите преминаха в коктейл, където студентите бяха окуражавани да задават въпроси и да се почустват част от новосъздадения Дискусионен клуб:

„Нужен ни е нов съвременен национален проект, в рамките на който не плахо да се оглеждаме за границите на възможното и позволеното, а активно да потърсим собственото си място и отговорности в глобализиращия се свят.“
„Тъй като е малко вероятно ЕС да направи изключение от своите правила, очевидно предстои да се променим сами, като извървим най-трудния етап и сменим модела, като ограничим влиянието на неговите създатели или крепители.“

„Намираме се на поредния кръстопът в своята история, при който сработва рефлексът на „близостта на мечтата” и страхът от промяна на статуквото. Управлението на собствената свобода е висша мяра на зрялост и изпитание за демократичност и глобална съизмеримост.”

Подробен видеозапис от лекцията, както и презентация с основните тези от нея ще можете да намерите съвсем скоро на страницата на Клуба в MOODLE НБУ.

https://www.youtube.com/channel/UC3VIDoohBR3DXs3AggRpPrg

Публикувано в Дискусионен клуб | Коментарите са изключени

Стъклото като изразно средство в изобразителното изкуство, дизайн и архитектура

Наименование: Стъклото като изразно средство в изобразителното изкуство, дизайна и архитектурата

Лектор: доц. д-р Константин Вълчев

Glass Made - документален филм за студентите по стъкло на НБУ с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие. Чешка република 2014 г.

Анотация и цели на курса: Проектиране, създаване художествено произведение от стъкло. Стъклото е един изключителен материал, който ни заобикаля навсякъде и въпреки това стъклото все още е загадка за нас то може поставено в определена позиция да обърне до неузнаваемост нашата представа за заобикалящата ни среда. То стъклото се4 адаптира мигновенно където и да е поставено защото поглъща, отразява и приема образите на всичко заобикалящо стъкленият обект в интериора и екстериора. Стъклото е същевременно и един много универсален материал използван в изкуството както в идеалният му вид така и в това с приложим характер, дизайн, архитектура. Затова участниците в курса ще се обучават индивидуално в зависимост от техните предпочитания и възможности в фюзинг /затопено стъкло/ рисуване върху стъкло с професионални силикатни оцветители до пластично обработване на стъклото /скулптура/. В този курс можете да развиете своите познания в областта на архитектурата и дизайна, а и да се запознаете със световните постижения в този раздел от изкуството. Лекции и представяне на известни международни артисти в тази област на изкуството.

30 часа - хорариум
Предварителни изисквания:

Курсистире да имат желание и интерес в областта на изобразителното изкуство.

Компетенции:

Успешно завършилите курса:
Получават професионални умения и подготовка в областта на изобразителното изкуство, дизайна и архитектурата. Успешно завършилите курса получават сертификат от Нов български университет за усвоените способности и квалификация.

Нов български университет осигурява ателиета с професионално оборудване и възможности за работа, проектиране и експериментиране.

Език на преподаване: български, немски и чешки

За информация и записване:
Мария Тумбева
02/ 81 10 268
mtumbeva@nbu.bg

Публикувано в Изкуство, Курсове | Коментарите са изключени

PREZI – 16.05.2015 г. събота

За информация и записване – Мария Тумбева – 02 81 10 268 / mtumbeva@nbu.bg

Публикувано в Семинари | Коментарите са изключени

Майсторски клас на Людмил Ангелов

МАЙСТОРСКИ КЛАС НА ПРОФ. ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ, ПИАНО

„ШЕСТИ КЛАВИРЕН МАЙСТОРСКИ КЛАС НА ПРОФ. ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

„ГОЛЕМИТЕ ПИАНИСТИ-КОМПОЗИТОРИ IV“

15 юни – 25 юни 2015

 

Срок за записване: 10 юни 2015

Записването на кандидатите продължава до 10 юни 2015 и се извършва по един от следните начини:

 • чрез изпращане на е-mail: mstoyanov@nbu.bg  с посочени данни от регистрационна форма;
 • чрез попълване на заявление за кандидатстване в НБУ – корпус 1, стая 504A.


Прослушване:
14 юни 2015, 17:30 часа,
Нов български университет, зала 506, корпус 1

Провеждане:
15 юни – 25 юни 2015, Нов български университет

Заключителен концерт на участниците в майсторския клас:
26 юни 2015
Регламент:

 • Право на участие в майсторския клас на Людмил Ангелов имат изпълнители от 14 до 30-годишна възраст с музикално образование или особени творчески постижения.
 • За конкурсното прослушване кандидатите подготвят по свой избор: един виртуозен етюд и една пиеса от известен пианист-композитор с максимална продължителност 10 минути.
 • Допуснатите кандидати трябва да имат подготвено едно или повече произведения, различни от тези, изпълнени на прослушването. Избраният репертоар трябва да бъде съобразен с темата на майсторския клас.
 • Кандидатите от чужбина могат да изпратят запис от концертно изпълнение до 20.05.2014, за да участват в предварителна селекция.
 • След прослушването, за работа в майсторския клас се класират до 15 кандидати.
 • Най-добрите участници в майсторския клас ще се представят на Гала концерта в зала „България“.
 • Определен участник, показал изключително майсторство по време на класа, ще получи възможност за представяне на концерт в рамките на Международния музикален фестивал в Толедо, Испания.
 • Завършилите участници получават диплом от Нов български университет.
 • Майсторският клас е открит за публика.

Прослушване и провеждане:

След прослушването за работа в майсторския клас се класират до 15 кандидати. Завършилите участници получават диплом от Нов български университет. Майсторският клас е открит за публика.
Галаконцерт
Най-добрите участници в майсторския клас ще се представят на Гала концерт в зала „България“.

Стипендии
:

 • Определен участник, показал изключително майсторство по време на класа ще получи възможност за представяне на концерт в рамките на международния музикален фестивал в Толедо, Испания.
 • Концерт с Пловдивска филхармония
 • Участие в концерт във Варшава – Български културен център.
 • Стипендия за обучение в курс в НБУ.

 

За информация:

mstoyanov@nbu.bg

www.ludmilangelov.com

Публикувано в Майсторски класове | Коментарите са изключени

Майсторски клас на Сузана Клинчарова

МАЙСТОРСКИ КЛАС НА СУЗАНА КЛИНЧАРОВА

ЧЕТВЪРТИ МАЙСТОРСКИ КЛАС

на проф. Сузана Клинчарова (Франция)

АРФАТА ИЗВОР НА ВДЪХНОВЕНИЕ IV
„ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“

25.03. – 06.04. 2015 г.

През 2015-та в периода 25 март – 6 април за четвърта поредна година ще се проведе майсторският клас по арфа на проф. Сузана Клинчарова, преподавател в Парижката консерватория. В поредицата „Арфата извор на вдъхновение“ този път участниците в класа ще направят една разходка „През вековете“ с музика за арфа от различни стилове. Нов български университет отново е домакин на събитието в сътрудничество с Национално музикално училище “Любомир Пипков”, Международен фестивал “Софийски музикални седмици”, Национален дворец на културата, Българско национално радио, БНТ.

Сузана Клинчарова е изпълнител-виртуоз от международна класа. Тя свири в Европа, САЩ, Азия и Средния Изток. Редовно изнася рецитали и камерни концерти. Изключително многообразния й репертоар и виртуозното й изпълнение я правят желан солист за оркестри като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Токио, Камерния оркестър на Сан Франциско, Филхармонията на Антверпен, Белгийския национален оркестър, Филхармонията на Осака и други. Освен в НБУ проф. Сузана Клинчарова прави майсторски класове в Европа и САЩ.
През 2015-та проектът „Арфата извор на вдъхновение ІV – разходка през вековете“ е насочен към стилово разработване на нотния текст и специфичното звукоизвличане, съпътстващо стиловата еволюция. Всичко това свързано с:

•    Характерна звучност при еволюцията на инструмента, съпътстваща различните стилове.
•    Мелодична линия, артикулация, орнаментика.
•    Tънкости при преодоляване на технически трудности. Изпълнение, звукоизвличане и ползване на звуковите възможности на педалната арфа.

Търсенето на опорни точки респектира естеството на произведението. Инициатор и организатор на проекта е департамент „Музика“, но активно и творчески участват и департаментите „Изящни изкуства“ и „Театър“.

Майсторският клас на проф. Клинчарова обхваща няколко степени на обучение:

03-09.12.2014 – уточняване темата и участниците в майсторския клас. Среща със сътрудниците. Разпределяне на музикалния репертоар, работа по текущия материал.

04-10.02.2015 – музикална разработка на материала. Интегриране на текстовете. Медийна подготовка.

25.03-07.04.2015 г – подготовка и представяне на концерт-спектакъл. Анализ на резултатите.

05.04.2015 – 14:30 ч. Концерт-спектакъл в Галерия УниАрт на НБУ.

06.04.2015 –  19:00 ч., Концерт-спектакъл в НДК зала 7.

Творческият екип, който осъществява концерт-спектакъла, е: Кохар Андонян (докторант в НБУ, асистент и сътрудник на проф. Клинчарова и преподавател по арфа в НМУ „Любомир Пипков“), доц. д-р Георги Арнаудов (композитор в проекта, обединител на музикалната атмосфера), доц. Елена Иванова (художник и мултимедиен специалист), доц. д-р Милена Шушулова (мениджър на проекта), Ралица Русева (асистент на доц. Елена Иванова), проф. Цветана Манева (ръководител на студенти от програма „Театър“, участващи в проекта).

Участници в Гала концерт-спектакъла са: арфисти Мария Христова (НБУ), Росита Бодурова, Елена Христова, Александрина Кушинчанова, Ира Тенева, Вяра Райчева, Анна-Мария Ризова, Ния Ликова, Виктория Маркова, Божана Божилова, Дина Хамад, Девора Ковачева, Ирина Първанова, Весела Тричкова, Илияна Селимска. Актьори – студенти от програмa “Театър“ в НБУ. Сценография и осветление: студенти от класа на доц. Елена Иванова.

С партньорството на:

Национален дворец на културата, НМУ „Любомир Пипков“,  София,

Фестивал „Софийски музикални седмици“,

Българско национално радио,

Българска национална телевизия,

Радио ФМ,
Френски културен институт.

 

Публикувано в Майсторски класове | Коментарите са изключени

Софийско бизнес училище – Мастър класове 2015 г. – предстои

Предстои стартирането на Софийско бизнес училище – Мастър класове 2015

За допълнителна информация
Мария Тумбева

Публикувано в Школи | Коментарите са изключени

Софийско бизнес училище – Мастър класове 2013 г.

През м. май 2013 г. Реформ Юнион Клуб и Нов български университет подписаха ново допълнително споразумение за провеждането на второто издание на Софийското бизнес училище. Проектът се осъществи като част от Меморандума за сътрудничество между двете организации, чиято основна цел е повишаване равнището на мрежите на знания и квалификация, както и създаване на по-тясно взаимодействие между академичния сектор, структурите на гражданското общество и корпоративната общност.
Второто издание на форума се проведе от 29 юни до 5 юли 2013 г., като домакин на лекциите и дискусиите отново беше Нов български университет. Форматът включваше целодневни мастър класове със сутрешна и следобедна сесия. В рамките на сутрешната сесия всеки от поканените чуждестранни преподаватели представи по една академична лекция, като изведените тези впоследствие бяха доразвити от участниците, разделени в две работни групи (brainstorming). Фокусът на следобедната сесия беше изграждането на умения за водене на аргументиран дебат чрез представяне и защита на лидерски идеи и проекти, обвързани с изводите от сутрешната лекция. Както беше възприето и при предходното издание, в края на учебния ден бяха канени утвърдени корпоративни лица – членове и партньори на Реформ Юнион Клуб, които да споделят с участниците управленски опит от първа ръка и да презентират свои успешни бизнес проекти.
Водещите теми на второто издание на училището бяха:

• Геополитика в областта на храните и водните ресурси
• Монетарна политика и системна криза
• Еврозоната: проблеми и решения
• Регулация на банковия и счетоводния сектор
• Как да разпознаем риска: факторите за успех и провал в бизнеса
• Морални фундаменти на свободната пазарна икономика
• Дълговата криза в Гърция и Кипър

Сред другите акценти, които се откроиха в дискусиите бяха: ефективното управление на рисковете при дълг; двигатели и ограничители на икономическия растеж; технологичният прогрес и неговото въздействие върху икономическите парадигми; предизвикателствата на съвременната демографска перспектива; икономическият растеж в контекста на новите екологични императиви; глобалната сигурност в сферата на храните, продоволствията и водните ресурси.
Лекторите, които взеха участие във второто издание на проекта бяха: проф. Лешек Балцерович (професор в Икономическия университет във Варшава, автор на шоковата терапия), проф. Енрико Коломбато (професор в унивеситета в Торино, директор на Международния център за икономически изследвания в Италия) проф. Рандал Бейкър (почетен професор в университета в Индиана и носител на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на НБУ), проф. Кевин Дауд (почетен професор в университета в Нотингам и водещ експерт в Cobden Partners, Лондон), проф. Николай Неновски (професор в унивеситета в гр. Амиен), Пирита Сорса (ръководител на дирекция в ОИСР), Гордън Кер (член на консултантското дружество Cobden Partners, Лондон), Алекс Алексиев (председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, експерт по международна сигурност), Джейн Фулър (анализатор в лондонското Сити).
Корпоративните и обществени лидери, които добавиха приложната стойност на форума бяха: доц. Петър Чобанов (министър на финансите), Симеон Дянков (бивш министър на финансите), Карло Станяро (съосновател на института „Бруно Леони“, Италия), Пенко Динев (генерален директор на IBM Украйна), Красимир Дачев (председател на съвета на директорите на Свилоза АД), д-р инж. Лъчезар Цоцорков (изпълнителен директор на Асарел Медет АД, председател на УС на Реформ Юнион Клуб, председател на УС на Българската минно-геоложка камара), Асен Димов (старши партньор в Делойт България), Иво Димитров (финансов директор на Сименс България), Васко Начев (водещ инженер-геолог по проучване и добив на нефт и газ в Индонезия).
Спонсори на второто издание на училището бяха:

• Дунапак Родина АД
• Мобилтел ЕАД
• Асарел Медет АД
• СИМЕНС ЕООД
• БМВ България

Медийни партньори на форума бяха:

• Телевизия „България он ер“
• Сп. „Мениджър“
• Дарик радио

Публикувано в Школи | Коментарите са изключени

Софийско бизнес училище – Мастър класове 2012 г.

Софийско бизнес училище – Мастър класове 2012 г.
През м. април 2012 г. между Реформ Юнион Клуб и Нов български университет беше сключено допълнително споразумение за практическата реализация на пилотното издание на Софийското бизнес училище. Проектът се осъществи в рамките на Меморандума за сътрудничество подписан от двете организации, чиято основна цел е повишаване равнището на мрежите на знания и квалификация, както и създаване на по-тясно взаимодействие между академичния сектор, структурите на гражданското общество и корпоративната общност..
Пилотното издание, което се проведе от 30 юни до 8 юли 2012 г. в аудиториите на НБУ предложи цикъл от систематично подбрани лекции, изнесени от водещи преподаватели от чужбина и корпоративни фигури, членуващи в Реформ Юнион Клуб. Приоритетът на мастър класовете беше да изградят задълбочено познаване на регионалните проекции на глобалните икономически и финансови рискове, както и да развият потенциал за ефективното им управление на институционално, корпоративно и личностно равнище. По време на дискусионните модули от учебната програма се насърчаваше изразяването на конкурентни възгледи, а водещите бизнес лидери, чрез представянето на реални казуси от различни сектори на икономиката, спомогнаха за трансформирането на академичния процес в своеобразна лаборатория за приложни знания. В ситуация на интерактивност участниците успяха да получат актуална експертиза по следните теми:
• Глобални стратегически рискове
• Финансови пазари и рискове
• Пазарна екология
• Монетарна икономика
• Банково регулиране и отчетност
• Икономика на Азия
• Русия: Икономика базирана на нефта
• Дълговата криза в Европа
Сред ключовите акценти на лекциите и дискусиите бяха: глобалните геостратегическите рискове и предизвикателства – как да се чете промяната; проблемите пред европейската, американската, китайската и руската икономика, развитието на Азия като цяло; тенденциите в съвременната парична политика и характера на глобалната парична система, в т.ч. мястото на централната банка и правителството; международната парична и финансова архитектура; развитието и реформирането на финансовия и банков сектор, регулирането на финансовите пазари, проблемите на счетоводните стандарти; дълговата криза в Европа, нейната динамика и сценариите за развитието на Еврозоната и Европейския съюз.
Лекторите, които допринесоха за успеха на пилотното издание на форума бяха: проф. Кевин Дауд (почетен професор в университета в Нотингам и водещ експерт в Cobden Partners, Лондон), проф. Николай Неновски (професор в унивеситета в гр. Амиен), Стивън Хейуърд (научен ръководител в Американския институт за стопанска инициатива, автор на Алманаах на екологичните трендове), Алекс Алексиев (председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, експерт по международна сигурност), Пирита Сорса (ръководител на дирекция в ОИСР), Гордън Кер (член на консултантското дружество Cobden Partners, Лондон), доц. Петър Чобанов (преподавател в УНСС), Димо Спасов (директор на дирекция “Управление на активи” в Първа инвестиционна банка), Елена Лебединская (водещ експерт в Икономическата експертна група към министерството на финансите на Русия), Илиян Василев (заместник-председател на УС на Реформ Юнион Клуб), Кенли Скуланд (London School of Economics), доц. Димитър Чобанов (преподавател в УНСС) и др.
От страна на корпоративния и обществен сектор с презентации участваха: проф. Пол Вини (президент и създател на интердисциплинарния научен център Le Studium, Франция), д-р Алберто Мингарди (президент на института „Бруно Леони“, Италия), Николай Кичев (изпълнителен директор на М–Нетуърк), Зоя Паунова (изпълнителен директор на АстраЗенека България), д-р инж. Лъчезар Цоцорков (изпълнителен директор на Асарел Медет АД, председател на УС на Реформ Юнион Клуб, председател на УС на Българската минно-геоложка камара), Станислав Разпопов (главен изпълнителен директор на Дунапак Родина АД), Боряна Манолова (главен изпълнителен дирекотр на Siemens България), Йорг Золфелнер (главен изпълнителен директор на EVN България).
Спонсори на пилотното издание на училището бяха:
• EVN България – генерален спонсор
• Мобилтел ЕАД
• Елтрак България ЕООД
• СИМЕНС ЕООД
Медийни партньори на форума бяха:
• БНР
• Сп. „Мениджър“
• Дарик радио
• Вестник „24 часа“

Публикувано в Школи | Коментарите са изключени

Публичният дълг: Cui Bono? – Владимир Каролев и Николай Василев

На 18.03.2015 г. от 18:00 ч. Фондация „Контакти без ограничения“ отваря врати за втората среща на Дискусионен клуб по приложна икономика“ с гостоприемството на Божидар Данев и със съдействието на департаменти „Икономика“, „Бизнес администрация“, „Публична администрация“. Дискусиите създават възможност за обсъждане на актуални въпроси касаещи макроикономикческите проблеми на страната.
Дискусите са насочение към студенти, докторанти и отворени за възпитаници на други висши учебни заведения и предназначени за всички с интерес в областта на приложната икономика и бизнес администрация.
За гости ще бъдат канени личности с принос, постижения и доказани качества в областта на приложната икономика у нас и в чужбина.
Гост лектори на второто събиране на клуба са Владимир Каролев и Николай Василев, където ще бъде дискутирана тематa за „Публичният дълг:CuiBono?“

11057275_794822440610253_6552269709194795571_n

Публикувано в Без категория, Дискусионен клуб | Коментарите са изключени

Софийско бизнес училище

СОФИЙСКО БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ

SOFIA BUSINESS SCHOOL

Съвременния свят е свят на рисковете и несигурността. Тези рискове се проявяват на различни нива и в различни форми. С тях ние се срещаме в ежедневния живот, когато трябва да вземем решения за спестяване и инвестиране, за тях се говори, когато се вземат решения за дейността на корпорациите, когато се определят политиките на цели държави и стопански региони. Финансовата криза е само една от проявите на общата тенденция за повишаване нестабилността на глобалното стопанство. Тази криза недвусмислено показва, че въпреки нуждата от нови политически и държавни мерки решенията и изходът от кризата могат да бъдат само плод на усилията на отделния човек, на отделния гражданин и бизнес ръководител. В този смисъл те категорично са личностно предизвикателство преди да бъдат колективно. Освен усилия, тази криза изисква оригинални идеи и нови умения. Днес повече от всякого са нужни нови проекти, необременено и нешаблонно мислене. Новото трябва да се роди в дискусия между представителите на науката и практиката, между студентите и корпоративните лидери, между хората, които са в началото на своя професионален път, и тези, които са достигнали до определени резултати.

Ето защо целта на програмата на Софийското бизнес училище , което ще се проведе от 28-и юни до 4-и юли 2014 г. в аудиториите на Нов български университет е да предложи систематичен цикъл от лекции, изнесен от водещи учени и корпоративни лидери, обхващащи цялата палитра от икономически и финансови рискове, техния анализ и тяхното управление. В рамките на дискусия и практически казуси предлаганите лекции обхващат следните теми: глобални геостратегическите рискове и предизвикателства – как да се чете промяната; проблемите пред европейската, американската, китайската и руската икономики, развитието на Азия като цяло; тенденциите в съвременната парична политика и характера на глобалната парична система, в т.ч. мястото на централната банка и правителството; международна парични и финансова архитектура; развитието и реформирането на финансовия и банков сектор, регулирането на финансовите пазари, проблемите на счетоводните стандарти; дълговата криза в Европа, нейната динамика и сценариите за развитието на Еврозоната и Европейския съюз. Всяка от посочените теми ще бъде представена в ситуации на интерактивност между преподаватели и курсисти, между корпоративни лидери и представители на теорията.

Друг основен фокус на майсторските класове на Софийското бизнес училище е създаването на умения за дискусии и общуване между българските студенти и представители на българския бизнес елит, което на свой ред ще опосредства създаването на база за постоянна връзка между академичната общност и бизнеса в България и чужбина и ще стимулира изграждането на дългосрочни интелектуални и професионални мрежи. Ще бъде споделен опитът на корпоративни лидери, които ще разкажат как са успели да реализират свои оригинални бизнес проекти.

Публикувано в Школи | Коментарите са изключени

Дискусионен клуб по приложна икономика

Фондация „Контакти без ограничения“ стартира Дискусионен клуб по приложна икономика с гостоприемството на Божидар Данев и със съдействието на департаменти „Икономика“, „Бизнес администрация“, „Публична администрация“. Дискусиите ще създават възможност за обсъждане на актуални въпроси по предварително обявена тема, касаеща макроикономическите проблеми на страната.

Дискусиите ще бъдат насочени към студенти и докторанти от НБУ и отворени за възпитаници на други висши учебни заведения и предназначени за всички с интереси в областта на приложната икономика и бизнес администрация.

Ще бъдат канени личности с принос, постижения и доказани качества в областта на приложната икономика у нас и в чужбина.

Публикувано в Дискусионен клуб | Коментарите са изключени

ИТ Сертификационен център на НБУ

Провежда целогодишно обучения и сертификационни изпити за ИТ знания и умения на международни лидери в областта на компютърните технологии.

Чрез лицензираните си ИТ академиии предлага обучения за ECDL, MOS, Cisco, Microsoft, Linux, VMware, Cisco Learning Partner и други квалификационни курсове.

За повече информация посетете уеб сайта на центъра.

 

Публикувано в Информационни технологии, Сертификационен център | Коментарите са изключени

Онлайн търговия на финансови инструменти

30 часа

Публикувано в Икономика, Информационни технологии | Коментарите са изключени

Майсторски клас по дигитален маркетинг

40 часа

Публикувано в Икономика, Информационни технологии | Коментарите са изключени

Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст, от страната и чужбина.

За конкурсното прослушване и за работата по време на Майсторския клас кандидатите подготвят репертоар от пет арии. След прослушването се определят десет участници и курсисти.

На разположение на участниците са пианисти-корепетитори и преподавател по италиански език.

Участниците имат възможност да получат стипендия от фонд “Райна Кабаиванска”. Завършилите участници получават сертификат.

Майсторският клас е открит за слушатели и публика.

Майсторският клас осигурява на участниците представяне в Галаконцерт в съпровод на оркестър и със специалното участие на Райна Кабаиванска

Публикувано в Майсторски класове | Коментарите са изключени

Лятна джаз академия

Публикувано в Майсторски класове | Коментарите са изключени

Коучинг и менторство

Програмата е акредитирана от ILM. Обучението завършва с диплома или сертификат, в зависимост от плана на обучение.

Институтът по лидерство и мениджмънт (ИЛМ) е най-голямата сертифицираща организация за квалификации по мениджмънт, лидерство, коучинг и предприемачество във Великобритания и Европа. Ежегодно в него се регистрират над 90 000 души от над 2 500 акредитирани учебни центрове, колежи, университети и други обучителни организации от различни страни. ИЛМ обхваща повече от половината от всички обучителни програми, даващи квалификация по мениджмънт на всички нива във Великобритания. Днес той е професионално обединение на повече от 30 000 практикуващи мениджъри.

Целева група: мениджъри на средно и висше управленско ниво, супервайзори, преки ръководители, ръководители на отдели и на цели компании.

Технология на обучение: подпомагано (смесено) дистанционно обучение и насочвано саморазвитие (self-directed development).

 • Присъствени семинари и тренинг сесии
 • Групи за учене чрез действие и рефлексия
 • Онлайн сесии и дискусии
 • Практически задания с обратна връзка
 • Индивидуални консултации и подкрепа
 • Учебни материали и ресурси.

Програмите обхващат необходимите компетенции за ниво 5 на квалификация по мениджмънт спрямо рамката на британските професионални стандарти.

Публикувано в ILM | Коментарите са изключени

Лятно училище по български език

Пълна информация можете да намерите на blss.nbu.bg

Публикувано в Школи | Коментарите са изключени

Аниматори в туризма

 • Въведение в основите на туристическата анимация.
 • Методология на аниматорското проектиране.
 • Керамика и стъкло в експериментална среда.
 • Експериментална живопис. Графични експерименти.
 • Пластични интерпретации.

 

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Икономика | Коментарите са изключени

Арт терапия 

 • Арт терапевтичен процес.
 • Визуални пластични изкуства – арт терапевтични техники.
 • Музика – музикотерапевтични техники.
 • Психодраматични техники.
 • Практика по арт терапия

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Изкуство, Човек и общество | Коментарите са изключени

Интериор 

Интериорен дизайн (І част). Продуктов дизайн (І част). Дизайн на обществена среда (І част). Приложна графика. AutoCAD – Двуизмерно компютърно проектиране. Макетиране.

Интериорен дизайн (ІІ част). Продуктов дизайн (ІІ част). Дизайн на обществена среда (ІІ част). Двуизмерна компютърна графика. Триизмерно компютърно проектиране.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Изкуство | Коментарите са изключени

Конструиране и моделиране на облекло. CAD CAM системи

Конструиране на облекло. Моделиране на облекло. Конструиране и моделиране на облекло с CAD CAM система „OPTITEX“. „OPTITEX“ – градиране и редене на маркери. CAD CAM система „SPEEDSTEP“ – основни принципи на системата. CAD CAM система „SPEEDSTEP“ – дизайнерски модул. Технология и организация на шевното производство.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Изкуство | Коментарите са изключени

Маркетинг и реклама

Маркетинг. Управление на продажбите. Маркетингови проучвания. Интегрирани маркетингови комуникации.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Икономика | Коментарите са изключени

Медийна академия

Похвати на журналистите и правила в медийното поведение, работа с камера и пред камера. Етика и манипулация в медиите, как се произвеждат събития и как се отразяват в преса, радио и телевизия.

Как се правят новини. Работа на продуцента, репортера, оператора.

PR и поведение пред камера. Специфика на интервюто за пресата, радиото и телевизията.

Реакции при криза и изграждане на медиен образ. Успешният PR в кризисна ситуация, успешното поведение и как журналистите стигат до аудиторията.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Човек и общество | Коментарите са изключени

Мениджмънт на туристическа фирма 

Управление на туристическия бизнес. Съвременни информационни технологии в управлението на туристическата фирма. Туроператорска и турагентска дейност. Психология на рекламното повлияване. Реклама и PR в туризма.

Практически семинар по управление на човешки ресурси в туроператорска фирма. Туроператорски стаж.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Икономика | Коментарите са изключени

Мениджмънт на хотелиерство и ресторантьорство 

Управление на туристическия бизнес. Управление на хотели. Управление на ресторанти. Реклама и PR в туризма. Маркетинг в туристическата индустрия.

Управление на човешки ресурси в хотелиерството и ресторантьорството.

Стаж.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Икономика | Коментарите са изключени

Психология на криминалното поведение

Психологична същност на криминалната личност. Съзнавано и несъзнавано в криминалното поведение. Морал и корупция. Психопатология и криминално поведение.

Практикум по психология на криминалното поведение.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Човек и общество | Коментарите са изключени

Разработване и управление на проекти 

Европейски структурни фондове. Програмиране и процедурен механизъм. Подготовка на проектни предложения. Бюджетиране и оценка на проектно предложение. Одит на управлението на средства от фондовете на ЕС. Мониторинг и контрол при управление на проекти.

Практикум по разработване и управление на проекти.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Икономика | Коментарите са изключени

Системно семейно консултиране

Семейно консултиране на специфични групи от клиенти. Семейни отношения. Основни терапевтични школи. Метод на семейното консултиране и терапия.

Супервизия на клиничната практика.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Човек и общество | Коментарите са изключени

Счетоводство и финанси 

Обща теория на счетоводството. Фирмено счетоводство. Международни стандарти за финансови отчети. Анализ на финансов отчет. Практикум по счетоводство на предприятието. Финанси на предприятието. Бизнес изчисления. Оценка на бизнеса. Оценка на риска. Практикум по финансова диагностика.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Икономика | Коментарите са изключени

Съдебно-психологични експертизи

Съдебна психология. Същност, структура и видове съдебно-психологични експертизи. Психодиагностика в съдебно-психологичната експертиза. Съдебно-психиатрична експертиза. Практикум по съдебно-психологични експертизи.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Човек и общество | Коментарите са изключени

Фотография

Публикувано в Изкуство, Подготвителни курсове | Коментарите са изключени

Инструктор по йога

60 часа

Публикувано в Спорт и здраве | Коментарите са изключени

Психология на творчеството и рекламата

30 часа

Публикувано в Човек и общество | Коментарите са изключени

Обучение на фотографи и оператори за снимане в екстремни условия

40 часа

Публикувано в Изкуство | Коментарите са изключени

Оцеляване и ориентиране в природата

30 часа

Публикувано в Спорт и здраве | Коментарите са изключени

CINEMA 4D Архитектурен фотореализам

30 часа

Публикувано в Изкуство | Коментарите са изключени

TOEFL – Английски език

НБУ има статут на изпитен център и провежда изпита интернет базиран TOEFL.

Публикувано в Сертификационен център | Коментарите са изключени

OSD – Немски език

НБУ има статут на изпитен център и провежда изпити за придобиване на международно валидния сертификат на OSD.

Публикувано в Сертификационен център | Коментарите са изключени

DELE – Испански език

i-deleНБУ има статут на изпитен център и провежда изпити за придобиване на международно валидния сертификат по испански език – DELE A1, DELE A2, DELE В1, DELE В2 DELE С1, DELE С2.

Публикувано в Сертификационен център | Коментарите са изключени

Училищна психология за педагози

Развитие в училищна възраст. Психологическо тестиране. Активни методи на обучение. Деца със специални образователни потребности. Професионален стрес и бърнаут. Семейни отношения и представяне на детето в училище. Педагогическа психология. Психология на общуването. Девиантно поведение в детско-юношеска възраст. Малки групи. Училището като организация. Творчески задачи и методи в обучението на деца и юноши.

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в За учители | Коментарите са изключени

Учител по чужд език (английски, немски, френски, испански, италиански и руски език)

Квалификационна програма за хора, притежаващи педагогическо образование

Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в За учители | Коментарите са изключени

Учител по информатика и информационни технологии

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в За учители | Коментарите са изключени

Професионална квалификация „учител“

Квалификационна програма за хора, които не притежават педагогическо образование

Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в За учители | Коментарите са изключени

Телевизионна реализация на музикалните жанрове

Подходи при реализация на различни телевизионни музикални жанрове /поп, рок, джаз и класика/. Специфика на операторското майсторство. Подходи и реализация.

Специфика на режисьорската концепция при реализиране на поп, рок, джаз и фолклорни концерти. Специфика на режисьорската концепция при реализиране на класическа музика.

Практикум

Удостоверение/Свидетелство за професионална квалификация

Публикувано в Програми | Коментарите са изключени

Български език за чужденци

Обучениeто е предназначено за чужденци, които желаят да изучават български език с различни цели: академична, общокултурна, бизнес, туризъм и др. Обучението има практическа насоченост.

Публикувано в Чужди езици | Коментарите са изключени

Езикови обучения за корпоративни клиенти 

Обучение на Вашите служители при нас или във Вашия офис в удобно време. Обучение по общ или по специализиран чужд език – с финансова, юридическа, търговска и др. Специална програма за обучение по зададени от Вас теми.
Свидетелство за чуждоезикова специализация

Публикувано в Чужди езици | Коментарите са изключени

Курсове по чужд език за ученици 

8-месечен дневен курс, два пъти седмично по 2 учебни часа, сутрин или следобед
Свидетелство за чуждоезикова специализация

Публикувано в Чужди езици | Коментарите са изключени

Съботно-неделни курсове по чужд език

Събота и неделя по 6 учебни часа, от 8.30 до 13.20
Свидетелство за чуждоезикова специализация

Публикувано в Чужди езици | Коментарите са изключени

Вечерни курсове по чужд език

Два / три пъти седмично по 4 учебни часа, от 18.00 до 21.10
Свидетелство за чуждоезикова специализация

Публикувано в Чужди езици | Коментарите са изключени

Дневни полуинтензивни курсове по чужд език

Понеделник, сряда и петък по 2 учебни часа, от 7.30 до 9.00 или от 16.00 до 17.30
Свидетелство за чуждоезикова специализация

Публикувано в Чужди езици | Коментарите са изключени

Дневни интензивни курсове по чужд език

Всеки работен ден по 6 учебни часа, от 8.00 до 12.50 или от 13.00 до 17.50
Свидетелство за чуждоезикова специализация

Публикувано в Чужди езици | Коментарите са изключени

Оформление на портфолио

Публикувано в Подготвителни курсове | Коментарите са изключени

Графична и цветна рисунка

Публикувано в Подготвителни курсове | Коментарите са изключени

Лидерство и мениджмънт

Програмата е акредитирана от ILM. Обучението завършва с диплома.

Институтът по лидерство и мениджмънт (ИЛМ) е най-голямата сертифицираща организация за квалификации по мениджмънт, лидерство, коучинг и предприемачество във Великобритания и Европа. Ежегодно в него се регистрират над 90 000 души от над 2 500 акредитирани учебни центрове, колежи, университети и други обучителни организации от различни страни. ИЛМ обхваща повече от половината от всички обучителни програми, даващи квалификация по мениджмънт на всички нива във Великобритания. Днес той е професионално обединение на повече от 30 000 практикуващи мениджъри.

Целева група: мениджъри на средно и висше управленско ниво, супервайзори, преки ръководители, ръководители на отдели и на цели компании.

Технология на обучение: подпомагано (смесено) дистанционно обучение и насочвано саморазвитие (self-directed development).

 • Присъствени семинари и тренинг сесии
 • Групи за учене чрез действие и рефлексия
 • Онлайн сесии и дискусии
 • Практически задания с обратна връзка
 • Индивидуални консултации и подкрепа
 • Учебни материали и ресурси.

Програмите обхващат необходимите компетенции за ниво 5 на квалификация по мениджмънт спрямо рамката на британските професионални стандарти.

Публикувано в ILM | Коментарите са изключени