facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

ОПОЗНАЙТЕ СВЕТА НА ЗЕХТИНА

zehtin_1050x399_crop_478b24840a

 

ТЕКУЩ ПРИЕМ

 

АНОТАЦИЯ И ЦЕЛИ НА КУРСА

 

„Опознайте света на зехтина“ ще ви отведе на пътешествие в пленителния свят на най-древното растително масло, наричано още маслото на Запада, течно злато и еликсир на живота.

 

Успешно завършилите курсисти:

 

1) знаят:

  • защо зехтин екстра върджин е супер мазнина без аналог сред мазнините и безценен лечител в ежедневието.
  • как да отличават добрия от посредствения зехтин.
  • защо да приготвят храната ежедневно със зехтин екстра върджин и защо е безопасно да готвят всичко с нег.

2) могат:

  • как да избират зехтин и защо да не пазят добрия само за специални случаи

 

Теми, разглеждани в курса:

 

1. Зехтин екстра върджин като супер храна и мазнина (качества, уникален състав).

2. Зехтин екстра върджин и здраве (Средиземноморска диета, противовъзпалителни и защитни функции, намален риск от редица заболявания).

3. Търговски категории за качество, избор и грижа (екстра върджин, рафинирани категории, частично майсторство).

4. Готвене със зехтин екстра върджин и мита за топлинното готвене.

Дегустационна част:

1. лекция – вкусови и ароматни характеристики на зехтин екстра върджин, стъпки на дегустацията,

2. практическа част – 3 висококачествени зехтина екстра върджин от среден и висок ценови сегмент + 1 нискокачествен зехтин екстра върджин + 1 рафинирано растително олио

 

Лектор: Анна Петкова

 

 

Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в престижната програма на International Culinary Center и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. С повече от 20 години корпоративен, бизнес, управленски и маркетинг опит в хранителния бранш (кафе, шоколад и зърнени храни), през 2016 г. любопитството отвежда Анна в света на виното и зехтина.

Тя е пътешественик и ловец на вкусове, а нейна страст са автентични занаятчийски продукти, сезонната и местна храна, както и съчетаването на различни стилове и профили зехтин с храна. От 2018 г. Анна развива своя образователна платформа, посветена на културата на храната и зехтин extra virgin, My Pure Olive™, и е автор на книгата „Sun & Olive Oil – stories and recipes about fascinating flavors of the Mediterranean”, публикувана на английски език през октомври 2021 г. Води своя месечна рубрика „Артишок и зехтин“ в Бакхус – списание за вино и гурме култура и е лектор за зехтин в кулинарната академия за професионални готвачи HRC Culinary Academy в София. Сертифицирана е с WSET2 на академията за вино и напитки в Лондон.

Анна е посланик на Средиземноморската диета и Интуитивна храна, като философия на хранене и живеене.

 

Дата: 22 октомври 2022 г. от 10:00 до 14:00.

Такса: 125 лв.

 

Курсът ще се проведе при сформирана група от минимум 7 човека.

Краен срок за записване: 16 октомври 2022 г.

                                           

 

За доп. информация и записване:

Училище за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)

гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 108

Тел.:  02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108

E-mail:  uppo@nbu.bg