Училище за професионално и продължаващо обучение

Майсторски класове за любители на виното

 

 

 

КОТ ДЮ РОН, ФРАНЦИЯ

 

Долината на река Рона - една от най-красивите области на Франция.

 

С безбройните си производители на вино и своите богатства от културни, исторически и кулинарни традиции се нарежда в челните места за винен туризъм.

 

Голям принос за това е и фактът, че през ХІV век престолът на папата се установява в Авиньон, което придава още повече колорит и автентичност на тази френска област.

 

Кот дю Рон се разделя на два основни района - северен и южен, които крият в себе си изключително разнообразие от сортове и вина, превърнали се в емблема за Долината.

 

В този Майсторски клас ще се спрем на следните апелации: (АOC) – HERMITAGE и CONDRIEU от северната част и GONDAS, VACQUEYRAS, CHATEAUNEUF DU PAPE - от южната част на р. Рона.

 

Ще се запознаем с едни от най-значимите производители на вино, като: GUIGAL, CHATEAU MONT REDON, CHATEAU DU TRIGNON и ще разберем защо вината от тази част на Франция биват наричани „Щедрите вина на Юга“.

 

Селекция на вината за дегустация:

  • E. Guigal Condrieu 
  • E. Guigal Hermirage Blanc
  • E. Guigal Gigndas
  • Chateau du Trignon Vacqueyras
  • Chateau Mont Redon Chateauneuf du Pape Blanc
  • Chateau Mont Redon Chateauneuf du Pape


Учебна такса: 120 лв, с вкл. дегустация нa вина

Всички участници в Майсторския клас получават Сертификат от НБУ.

 

Местата са ограничени до 12!

 

Лектор: Иван Македонски, винен експерт*

 


Класът ще се проведе на 21 ноември 2020 г. (събота) от 11:30 до 16:00 ч. в Нов български университет, гр. София, ул. "Монтевидео" 21.

 

 

 

 За доп. информация и записване:


Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО)

Нов български университет
Корпус 2, Офис 208
ул. "Монтевидео" 21
гр. София

Тел.: 02/ 8110 110 (опция 6 - за продължаващо обучение)
E-mail: uppo@nbu.bg

 

 

 

---

* Лекторът Иван Македонски казва за себе си, че да се занимава с вино е негова сбъдната мечта!

Професионално започва да се занимава първо в гимназията, а след това и по време на следването си в УХТ – Пловдив. Тогава започва да осъзнава, че не е лесна работа, но пък е изключително интересна. Има късмета да попадне на едни от най-добрите места, където виното и храната се почитат повече от обикновено (както у нас, така и в чужбина). Среща хора, които събуждат у него интереса към тази професия и му помагат да разбере, че дегустирането е не само да държиш и въртиш чашата, а че трябва да мислиш, да откриваш, да предизвикваш сетивата си. През последните 7 години води курсове на различна винена тематика в CASAVINO, прави майсторски класове и авторски проекти, свързани с вино и храна.
---
Провеждани обучения и майсторски класове

Курсове:
Курс ниво I – Основи на виното
Курс ниво II – Български и световни винени сортове
Курс ниво III – Винени региони – България и Европа

Майсторски класове:
„Звездите на Новия свят“
„Белите австрийци“
„Vitis vinifera Alvarinho”
„България: Посоката е север“
„Тероарите на Южна България“
„Риоха: DOC, но не в Word”
„Рона: Щедрите вина на Юга“
„Прованс в розово“
„Шабли или неповторимото бяло“

и много др.

Проекти и тематични събития:
Авторски проекти, свързани с винената култура, изкуството да представяш епохи, различни светове и хоризонти чрез виното и храната.
„La Dolce Vita“ 2017 г.
„Гореща Испания“ 2017 г.
„Вина и Гостбьi по Българско“ 2017 г.
„Сардински Вълнения“ 2018 г.
„Елзас между два свята“ 2018 г.
„По Шопски от Трънско“ 2018 г.
„Страстите на един Маркиз“ 2018, 2019 г.
„RomaAntica“ 2019 г.
„Очите на Розата“ 2019 г.