facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

СОМЕЛИЕР

vinnno_1050x399_crop_478b24840a

ТЕКУЩ ПРИЕМ ЗА  АКАДЕМИЧНАТА 2023/ 2024  ГОДИНА 

 

ПРИЕМ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ОТ НАЧАЛОТО НА ОКТОМВРИ 2023 ГОДИНА

 

 

 

Стартова дата: 1 октомври 2023г.

Краен срок за записване: 10 септември 2023 г. 

Интервю с кандидатите ще се проведе на 11 септември 2023 г.

 

Учебна такса за цялата програма: 2 000 лв.

Учебна такса за един семестър: 1 000 лв.

 

 

Предлагаме ви единствената в България програма с професионална квалификация "Сомелиер" (НКПД - 2020 г., код 5131 - 2006 "Сомелиер").

Курсистите, завършили успешно програмата получават Свидетелство за професионална квалификация „Сомелиер“.

 

Целта на програмата е да запознае курсистите детайлно с всички моменти от винопроизводството, технология на дегустацията, кулинарни технологии, сомелиерство, винен туризъм и др. Обучението се осъществява чрез теоретични и практически часове по изучаваните теми за придобиване на професионална квалификация – сомелиер.

 

Програмата е подходяща за всички, които обичат виното и желаят да станат професионалисти в тази област.

 

Продължителността на програмата е 2 семестъра (1 академична година).

 

Лекционният план на програмата обваща 7 курса в есенен семестър и 8 курса в пролетен семестър и включва теоретични и практически часове по изучаваните теми. По време на всяко практическо занятие ще бъдат дегустирани до 6 вина, съобразени с теоретичната част. Лекциите се провеждат събота и неделя в НБУ. 

 

Курсове през първи семестър:

  1. История, цивилизация и култура на виното;
  2. Тероар. Класификация на вината;
  3. Основи на дегустацията. Технология. Органолептичен анализ;
  4. Енология;
  5. Български винени сортове;
  6. Световни винени сортове;
  7. Специални вина.

 

 Курсове през втори семестър:

  1. Сомелиерство. Функции и компетенции;
  2. Български винени региони;
  3. Световни винени региони;
  4. Гастрономия и сервиране;
  5. Управление на винарната в ресторанта;
  6. Особености на винения туризъм;
  7. Дестилирани напитки и ликьори.
  8. Практически стаж 

 

Завършването на програма става с полагане на държавен изпит. Такса за явяване на държавен изпит - 100 лв.

 

 

 

Завършилите получават управленски, технологични и специфични професионални знания и умения, които им дават възможност да се реализират конкурентно в сферата на ресторантьорството, туризма и винения сектор.

 

Преподавател: Иван Македонски, винен експерт, който през последните 8 години води курсове на различна винена тематика в CASAVINO и реализира майсторски класове и авторски проекти, свързани с вино и храна.

 

Партньори и базови обекти:

 

CASAVINO

 

ВИНАРСКА ИЗБА МАРЯН

ВИНАРСКА ИЗБА ВИЛА МЕЛНИК

ВИНАРСКА ИЗБА МЕДИ ВАЛИ 

ВИНАРСКА ИЗБА БОНОНИЯ ЕСТЕЙТ

ВИНАРСКА ИЗБА БОРОВИЦА

ВИНАРСКА ИЗБА ХАРАЛАМБИЕВИ

ВИНАРСКА ИЗБА БЕНДИДА

ВИНАРСКА ИЗБА ДРАГОМИР

ВИНАРСКА ИЗБА ЯЛОВО

и др.

 

 

Снимки от посещения на винарни може да видите тук

 

 

 

 

 

За доп. информация и записване:

Център за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)

гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 108

Тел.:  02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108

E-mail:  uppo@nbu.bg