facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

СОМЕЛИЕР

vinnno_1050x399_crop_478b24840a

ПРИЕМЪТ ЗА  АКАДЕМИЧНАТА 2021/ 2022  ГОДИНА ПРИКЛЮЧИ

 

ПРИЕМ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ОТ НАЧАЛОТО НА ОКТОМВРИ 2022 ГОДИНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ МАЙ ДО АВГУСТ 2022 ГОДИНА

 

Стартова дата: 1 октомври 2022 г.

Краен срок за записване: 31 август 2022 г. 

 

Предлагаме ви единствената в България програма с професионална квалификация "Сомелиер" (НКПД - 2020 г., код 5131 - 2006 "Сомелиер").

Курсистите, завършили успешно програмата получават Свидетелство за професионална квалификация „Сомелиер“.

 

Целта на програмата е да запознае курсистите детайлно с всички моменти от винопроизводството, технология на дегустацията, кулинарни технологии, сомелиерство, винен туризъм и др. Обучението се осъществява чрез теоретични и практически часове по изучаваните теми за придобиване на професионална квалификация – сомелиер.

 

Програмата е подходяща за всички, които обичат виното и желаят да станат професионалисти в тази област.

 

Продължителността на програмата е 2 семестъра (1 академична година).

 

Лекционният план на програмата обваща по 7 курса на семестър и включва теоретични и практически часове по изучаваните теми. По време на всяко практическо занятие ще бъдат дегустирани до 6 вина, съобразени с теоретичната част.

 

Курсове през първи семестър:

  1. История, цивилизация и култура на виното;
  2. Тероар. Класификация на вината;
  3. Основи на дегустацията. Технология. Органолептичен анализ;
  4. Енология;
  5. Български винени сортове;
  6. Световни винени сортове;
  7. Специални вина.

 

 Курсове през втори семестър:

  1. Сомелиерство. Функции и компетенции;
  2. Български винени региони;
  3. Световни винени региони;
  4. Гастрономия и сервиране;
  5. Управление на винарната в ресторанта;
  6. Особености на винения туризъм;
  7. Дестилирани напитки и ликьори.

 

Завършването на програма става с полагане на държавен изпит след покриване на необходимия брой кредити. 

 

 

 

Завършилите получават управленски, технологични и специфични професионални знания и умения, които им дават възможност да се реализират конкурентно в сферата на ресторантьорството, туризма и винения сектор.

 

Преподавател: Иван Македонски, винен експерт, който през последните 8 години води курсове на различна винена тематика в CASAVINO и реализира майсторски класове и авторски проекти, свързани с вино и храна.

 

 

Стартова дата: 1 октомври 2022 г.

Краен срок за записване: 31 август 2022 г. 

 

 

 

 

За доп. информация и записване:

Център за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)

гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 208

Тел.:  02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108

E-mail:  uppo@nbu.bg