Училище за професионално и продължаващо обучение
ОПОЗНАЙТЕ СВЕТА НА ЗЕХТИНА
АНОТАЦИЯ И ЦЕЛИ НА КУРСА
„Опознайте света на зехтина“ ще ви отведе на пътешествие в пленителния свят на най-древното растително масло, наричано още маслото на Запада, течно злато и еликсир на живота.
Успешно завършилите курсисти:
1) знаят:
- защо зехтин екстра върджин е супер мазнина без аналог сред мазнините и безценен лечител в ежедневието.
- как да отличават добрия от посредствения зехтин.
- защо да приготвят храната ежедневно със зехтин екстра върджин и защо е безопасно да готвят всичко с нег.
2) могат:
- как да избират зехтин и защо да не пазят добрия само за специални случаи
Теми, разглеждани в курса:
1. Зехтин екстра върджин като супер храна и мазнина (качества, уникален състав).
2. Зехтин екстра върджин и здраве (Средиземноморска диета, противовъзпалителни и защитни функции, намален риск от редица заболявания).
3. Търговски категории за качество, избор и грижа (екстра върджин, рафинирани категории, частично майсторство).
4. Готвене със зехтин екстра върджин и мита за топлинното готвене.
Дегустационна част:
1. лекция – вкусови и ароматни характеристики на зехтин екстра върджин, стъпки на дегустацията,
2. практическа част – 3 висококачествени зехтина екстра върджин от среден и висок ценови сегмент + 1 нискокачествен зехтин екстра върджин + 1 рафинирано растително олио
Дата: 26 ноември 2022 г. от 10:00 до 14:00.
Такса: 125 лв.
Курсът ще се проведе при сформирана група от минимум 7 човека.
Краен срок за записване: 20 ноември 2022 г.
ЗАПИСВАНЕ:
- Свалете бланка от ТУК
- Попълнете я и я изпратете на: uppo@nbu.bg
- В ДОПЪЛНЕНИЕ ще бъде предоставена информация за ПЛАЩАНЕ.
Лектор: Анна Петкова
Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в престижната програма на International Culinary Center и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. С повече от 20 години корпоративен, бизнес, управленски и маркетинг опит в хранителния бранш (кафе, шоколад и зърнени храни), през 2016 г. любопитството отвежда Анна в света на виното и зехтина.
Тя е пътешественик и ловец на вкусове, а нейна страст са автентични занаятчийски продукти, сезонната и местна храна, както и съчетаването на различни стилове и профили зехтин с храна. От 2018 г. Анна развива своя образователна платформа, посветена на културата на храната и зехтин extra virgin, My Pure Olive™, и е автор на книгата „Sun & Olive Oil – stories and recipes about fascinating flavors of the Mediterranean”, публикувана на английски език през октомври 2021 г. Води своя месечна рубрика „Артишок и зехтин“ в Бакхус – списание за вино и гурме култура и е лектор за зехтин в кулинарната академия за професионални готвачи HRC Culinary Academy в София. Сертифицирана е с WSET2 на академията за вино и напитки в Лондон.
Анна е посланик на Средиземноморската диета и Интуитивна храна, като философия на хранене и живеене.
За доп. информация и записване:
Училище за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)
гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 108
Тел.: 02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108
E-mail: uppo@nbu.bg