facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

Чаен експерт

tea-2776217-1280_1050x399_crop_478b24840a

Цели на курса

 

Целта на курса е да запознае курсистите детайлно с всички моменти на  Чаената културата –  история, ботаника, култивация, процеси на обработка, видове чай, специфики на приготвяне. Програмата е походяща за всички, които обичат чая и желаят да станат експерти  в тази област. Завършилите курса получават технологични и специфични знания и умения, които им дават възможност да се реализират в сферата на туризма, както и бизнеса свързан с чай .

 

Теми разглеждани в курса:

 

1

Произход на чая: история и култура.

2

Специфика на районите на чаеното дърво

3

Основните процеси при обработката на чай

4

Как се произвежда черен чай

5

Значение на водата за чая

6

Как да приготвяте чай по правилен начин

7

Защо зеленият час е "зелен"

8

Чаена церемони

9

Организация и реклама на чаен магазин

10

Билкарство

11

Видове билки и тяхната полза

12

Матча чай

13

Бял и Оолонг чай

14

Приготвяне и дегустация на различни видове чай

15

Ефекти върху тялото на зеления и черния чай

16

Правила при плодовата и билковата инфузия

 

 

КОМПЕТЕНЦИИ 

 

1) знаят:

 

  • За историята, ботаниката, отглеждането и спецификата на основните видове чай.
  • Да познават основните профили на  различни видове чай.
  • Процеса на приготвяне и сервиране на чаената напитка, технологичните стъпки и пропорции при приготвяне на чай .
  • Основните правила при изготвяне на чаено меню.
  • Принципите и организацията на чаена церемония/ следобеден чай.

 

2) могат:

 

  • Да приготвят по правилен начин различните видове чай.
  • Да разпознават различни сортове чай.
  • Да организират чаени церемонии.
  • Да организират своят чаен бизнес

 

Лектор: Даниел Ташев

 

Даниел Ташев е кафе експерт, започва да се занимава професионално с кафе през 2007 година. Благодарение на компанията, в която работи успешно защитава сертификати SCA, TEA MASTER, сертифициран тренинг мениджър на Lavazza. През последните 7 години води обучения и дегустации в различни сфери свързани с кафе.

 

 

Курсът е с продължителност 6 часа, и ще се проведе при сформирана група от 10 човека на посочената дата:

 

15.03. 2025г. от 09.40 до 16.00ч. - 6 уч.ч /на място в НБУ/ - с 1 час обедна почивка

 

 

Учебна такса: 150 лв.

 

Краен срок за записване: 05.03.2025 г.

 

ЗАПИСВАНЕ:

 

  1. Свалете бланка от ТУК
  2. Попълнете я и я изпратете на: uppo@nbu.bg 
  3. В ДОПЪЛНЕНИЕ ще бъде предоставена информация за ПЛАЩАНЕ.

 

За доп. информация и записване:

Център за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)

гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 108

Тел.:  02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108

E-mail:  uppo@nbu.bg