facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

Публична лекция Скъпоценният път на Данте. КАК СЕ РАЖДА БИЖУ?

percossi-papi-intro_1050x399_crop_478b24840a

 

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ

 

Скъпоценният път на Данте. КАК СЕ РАЖДА БИЖУ?

 

Бижуто не е студен и неодушевен предмет, а израз на личността на тези, които го създават, и на тези, които го носят, а майсторът Диего Перкоси Папи е възвишен представител на превъзходството в златарската традиция с най-висока занаятчийска и артистична стойност.

 

Маестро Диего Перкоси Папи ще ни преведе през нелекия път на създаването и реализацията на едно бижу. 

 

Каква е връзката на Данте със златарското изкуство? Ателие Перкоси Папи отдава почит на Върховния поет, като илюстрира пътуването на Данте Алигиери в „Божествена комедия“ чрез великолепни бижута и предмети на изкуството. Харон, Минотавърът и Ериниите със страховити и много богати форми въвеждат Ада. В Чистилището завистта, гневът и алчността представляват най-страшните смъртни грехове. Небето блести със скъпоценни камъни и миниатюри. Художествени инсталации и както съвременни, така и древни скъпоценни предмети, подчертават абсолютната актуалност на това произведение.

 

 

Лектор: Маестро Диего Перкоси Папи

 

Модератор: гл. ас. д-р Екатерина Цветанова 

 

Дата: 25 март 2022, петък, от 11:20 до 12:30

 

Място: Галерия УниАрт, НБУ и онлайн през платформата ZOOM 874 6317 3386

 

Публичната лекция ще бъде с ограничени места и молим желаещите да присъстват да заявят своето участие в свободна форма на имейл адреса на УППО – uppo@nbu.bg. Срок 23 март 2022 г.

 

 

Диего Перкоси Папи е роден през 1948 г. в Рим, където живее и до днес. Започва кариерата си на двадесетгодишна възраст, докато посещава Факултета по архитектура. Перкоси Папи е представял лични изложби в Палацо Венеция в Рим, в Етнографския музей в Санкт Петербург, в Двореца Бачоки Бонапарт в Лука и в абатството Ноймюнстер в Люксембург.

 

В римското ателие на ул. via Sant'Eustachio 16, където работи майстор Перкоси Папи, са правени бижута за филмите „Убийство в Ориент Експрес“ на Кенет Брана (2017), „Елизабет: Златният век” от Шекхар Капур (2007), „Чифликът на чучулигите “ на Паоло и Виторио Тавиани (2007) , “Алатристе” на Агустин Диас Янес (2006), “Оръжейният занаят” на Ермано Олми (2001), “Росини - Росини” на Марио Моничели (1991); и уникални творения за актриси като Пенелопе Крус, Джуди Денч, Мишел Пфайфър, София Лорен, Жаклин Бисет, Изабел Юпер и Кейт Бланшет.

 

 

Организатори:

1. Посолство на Италия в София

2. Италиански културен институт

3. Училище за професионално и продължаващо обучение към НБУ