facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

Публична лекция „Зехтин и 5 популярни мита“

zehtin_1050x399_crop_478b24840a

 

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ

 

Зехтин и 5 популярни мита. И ЗАЩО EXTRA VIRGIN НЕ СТАРЕЕ ДОБРЕ КАТО ВИНОТО?

 

Зехтинът екстра върджин - най-високата категория зехтин - е най-чистият сок от плода на маслината и е еликсир за живот. Когато е изработен с най-голяма грижа, той е израз на местната земя и богатото биоразнообразие на природата. Със своята изобилна вкусова палитра, фино майсторство в кухнята и безценни ползи за здравето, той е несравним с никой друг липид. Рядко бижу и благородна супер храна, която всеки от нас заслужава да има в кухнята ден след ден..

По време на публичната лекция Анна Петкова ще говори за петте популярни мита, свързани със зехтина:

  • зехтинът е само за салати и хляб
  • зехтинът е само за специални случаи
  • децата не обичат зехтин,
  • мекият зехтин е най-хубав,
  • традиционна мелница като домашен

 

Лектор: Анна Петкова

 

 

Дата: 04 октомври 2022, вторник, от 16:20 до 17:50

 

Място: Галерия УниАрт, НБУ

 

Публичната лекция ще бъде с ограничени места и молим желаещите да присъстват да заявят своето участие в свободна форма на имейл адреса на УППО – uppo@nbu.bg. Срок 03 октомври 2022 г.

 

 

Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в престижната програма на International Culinary Center и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. С повече от 20 години корпоративен, бизнес, управленски и маркетинг опит в хранителния бранш (кафе, шоколад и зърнени храни), през 2016 г. любопитството отвежда Анна в света на виното и зехтина.

Тя е пътешественик и ловец на вкусове, а нейна страст са автентични занаятчийски продукти, сезонната и местна храна, както и съчетаването на различни стилове и профили зехтин с храна. От 2018 г. Анна развива своя образователна платформа, посветена на културата на храната и зехтин extra virgin, My Pure Olive™, и е автор на книгата „Sun & Olive Oil – stories and recipes about fascinating flavors of the Mediterranean”, публикувана на английски език през октомври 2021 г. Води своя месечна рубрика „Артишок и зехтин“ в Бакхус – списание за вино и гурме култура и е лектор за зехтин в кулинарната академия за професионални готвачи HRC Culinary Academy в София. Сертифицирана е с WSET2 на академията за вино и напитки в Лондон.

Анна е посланик на Средиземноморската диета и Интуитивна храна, като философия на хранене и живеене.