facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

Кафе експерт

coffee-2589759-1280_1050x399_crop_478b24840a

Цели на курса

 

Целта на обучението е да запознае курсистите детайлно с всички моменти на кафе културата – ботаника, култивация, процеси на обработка, процеси на изпичане, процеси на смилане и пакетиране.

 

То е походяща за всички, които обичат кафето и желаят да станат експерти  в тази област. Завършилите курса получават технологични и специфични знания и умения, които им дават възможност да се реализират в сферата на туризма, както и бизнеса, свързан с кафе.

 

Теми разглеждани в курса:

 

1

История на кафето и кафе културата

2

Култивация на кафето

3

Кафе райони и специфики

4

Основни процеси при обработка на кафе  (сух, мокър, меден процес)

5

Изпичане на кафеените зърна

6

Дегустация на кафе Cupping

7

Еспресо (Видове еспресо машини, Еспресо мелачки, хигиена и оборудване)

8

Значението на водата за кафето (киселинност, ph, твърдост)

9

Еспресо култура и напитки

10

Стандарти за приготвяне на Espresso

11

Настройка на кафе обурудване, машини и мелачки

12

Специфики на млякото - технология за приготвяне на микро пяна, хогиена

13

Методи на екстракция, история и представяне

14

Методи на екстракция (Аеропреса, Френска преса, V – 60, Chemex, Турско кафе и Cold brew

15

Организация и реклама на Coffee shop

16

Specialty coffee и култура

 

 

КОМПЕТЕНЦИИ 

 

1) знаят:

 

  • Историята, ботаниката, отглеждането и спецификата на основните сортове кафе.
  • И познават основните вкусови профили на различни сортове кафе.
  • Спецификите, стъпките и основните характеристики при изпичането на  кафеените зърна.
  • Процеса на приготвяне и сервиране на кафе напитките, технологичните стъпки и пропорции при приготвяне на кафе.
  • Основните правила при изготвяне на кафе меню.
  • Принципите и организацията на Coffee shop.

 

2) могат:

 

  • Да приготвят кафе по различните методи на екстракция; еспресо, V - 60, Chemex, Aeropress, French Press, Cold Brew Tower, Moka, Ibrik.
  • Да приготвят разнородни кафе напитки- капучино, лате, кафе коктейли.
  • Да настройват различни кафе съоръжения -кафе мелачки, кафе машини.
  • Да организират кафе дегустации.
  • Да организират своя кафе бизнес.

 

Лектор: Даниел Ташев

 

Даниел Ташев е кафе експерт, започва да се занимава професионално с кафе през 2007 година. Благодарение на компанията, в която работи успешно защитава сертификати SCA, TEA MASTER, сертифициран тренинг мениджър на Lavazza. През последните 7 години води обучения и дегустации в различни сфери свързани с кафе.

 

 

Курсът е с продължителност 12 часа, и ще се проведе при сформирана група от 7 човека на посочените дати:

 

22.02. 2025г. от 09.40 до 16.00ч. - 6 уч.ч /на място в НБУ/ - с 1 час обедна почивка

 

 23.02.2025г. от 09.40 до 16.00ч. - 6 уч.ч /на място в НБУ/ - с 1 час обедна почивка

 

 

 

Учебна такса: 250 лв.

 

Краен срок за записване: 12.02.2024 г.

 

ЗАПИСВАНЕ:

 

  1. Свалете бланка от ТУК
  2. Попълнете я и я изпратете на: uppo@nbu.bg 
  3. В ДОПЪЛНЕНИЕ ще бъде предоставена информация за ПЛАЩАНЕ.

 

За доп. информация и записване:

Център за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)

гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 108

Тел.:  02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108

E-mail:  uppo@nbu.bg