Училище за професионално и продължаващо обучение
Кафе експерт
Цели на курса
Целта на обучението е да запознае курсистите детайлно с всички моменти на кафе културата – ботаника, култивация, процеси на обработка, процеси на изпичане, процеси на смилане и пакетиране.
То е походяща за всички, които обичат кафето и желаят да станат експерти в тази област. Завършилите курса получават технологични и специфични знания и умения, които им дават възможност да се реализират в сферата на туризма, както и бизнеса, свързан с кафе.
Теми разглеждани в курса:
1 |
История на кафето и кафе културата |
2 |
Култивация на кафето |
3 |
Кафе райони и специфики |
4 |
Основни процеси при обработка на кафе (сух, мокър, меден процес) |
5 |
Изпичане на кафеените зърна |
6 |
Дегустация на кафе Cupping |
7 |
Еспресо (Видове еспресо машини, Еспресо мелачки, хигиена и оборудване) |
8 |
Значението на водата за кафето (киселинност, ph, твърдост) |
9 |
Еспресо култура и напитки |
10 |
Стандарти за приготвяне на Espresso |
11 |
Настройка на кафе обурудване, машини и мелачки |
12 |
Специфики на млякото - технология за приготвяне на микро пяна, хогиена |
13 |
Методи на екстракция, история и представяне |
14 |
Методи на екстракция (Аеропреса, Френска преса, V – 60, Chemex, Турско кафе и Cold brew |
15 |
Организация и реклама на Coffee shop |
16 |
Specialty coffee и култура |
КОМПЕТЕНЦИИ
1) знаят:
- Историята, ботаниката, отглеждането и спецификата на основните сортове кафе.
- И познават основните вкусови профили на различни сортове кафе.
- Спецификите, стъпките и основните характеристики при изпичането на кафеените зърна.
- Процеса на приготвяне и сервиране на кафе напитките, технологичните стъпки и пропорции при приготвяне на кафе.
- Основните правила при изготвяне на кафе меню.
- Принципите и организацията на Coffee shop.
2) могат:
- Да приготвят кафе по различните методи на екстракция; еспресо, V - 60, Chemex, Aeropress, French Press, Cold Brew Tower, Moka, Ibrik.
- Да приготвят разнородни кафе напитки- капучино, лате, кафе коктейли.
- Да настройват различни кафе съоръжения -кафе мелачки, кафе машини.
- Да организират кафе дегустации.
- Да организират своя кафе бизнес.
Лектор: Даниел Ташев
Даниел Ташев е кафе експерт, започва да се занимава професионално с кафе през 2007 година. Благодарение на компанията, в която работи успешно защитава сертификати SCA, TEA MASTER, сертифициран тренинг мениджър на Lavazza. През последните 7 години води обучения и дегустации в различни сфери свързани с кафе.
Курсът е с продължителност 12 часа, и ще се проведе при сформирана група от 7 човека на посочените дати:
22.02. 2025г. от 09.40 до 16.00ч. - 6 уч.ч /на място в НБУ/ - с 1 час обедна почивка
23.02.2025г. от 09.40 до 16.00ч. - 6 уч.ч /на място в НБУ/ - с 1 час обедна почивка
Учебна такса: 250 лв.
Краен срок за записване: 12.02.2024 г.
ЗАПИСВАНЕ:
- Свалете бланка от ТУК
- Попълнете я и я изпратете на: uppo@nbu.bg
- В ДОПЪЛНЕНИЕ ще бъде предоставена информация за ПЛАЩАНЕ.
За доп. информация и записване:
Център за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)
гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 108
Тел.: 02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108
E-mail: uppo@nbu.bg