facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

Академия за жени предприемачи

 

АКАДЕМИЯ ЗА ЖЕНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ В НБУ (ACADEMY FOR WOMEN ENTREPRENEURS - AWE AT NBU)

 

 

"За нас е шанс да приемем жените с въображение, защото, ако нещо липсва на съвременния бизнес, то е именно това.“

 

С тези думи Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., приветства дамите, които започнаха своето обучение в "Академия за жени предприемачи в НБУ" на 25 ноември 2020 г.
 
В продължение на четири месеца над 30 дами от цялата страна с идеи за собствен бизнес се обучаваха безплатно как да създадат успешно бизнес планове, как да набират капитал, как да създават потребности за предлаганото от тях и да комуникират с пазара, как да се свързват с мрежи на успешни собственици на бизнес. Техни лектори и ментори бяха преподаватели от Нов български университет и представители на бизнеса. Интересът към Академията беше изключително голям и за нея кандидатстваха над 300 дами от цяла България и българки от чужбина.
 

 

Първа награда от пет хиляди долара получи проекта на Златина Георгиева „365 идеи за качествено време с децата“. В специален календар Златина, която е учител, журналист и майка, развива предложенията си към родители и учители как да прекарат качествено време с деца на възраст между 6 и 11 години. Как да учат, как да творят, да се забавляват и спортуват по време на пандемия. В своеобразния календар, Златина въвлича цялото семейство чрез експерименти, творчески проекти, фото мисии и съвети за добри постъпки.

 

 

 

 

Втората награда от две хиляди долара спечели фотографския проект „Арт пътеки“ на Велианна Кашева от гр. Козлодуй. Идеята на Велианна е да създаде дигитална платформа за развиване на личния потенциал чрез изкуство, да организира обучения за деца и да разказва истории чрез фотография, статии и арт събития. „Човек е такъв, какъвто трябва да бъде само, когато мечтае“, сподели младата авторка по време на онлайн церемонията по закриване на Академията за жени предприемачи.

 

 

 

Стратегия за интеграция на глухите хора у нас и популяризиране на жестомимичния език получи специалната награда на журито. Автор на идеята е Маринчела Пеева от гр. София, която получава хиляда долара за реализацията ѝ. Нейният бизнес план предвижда създаване на дигитално съдържание, видеа, кампании в социалните мрежи. Целта ѝ е да подпомогне изграждането на интегрирана бизнес среда, в която да намерят място и глухите хора.

 

 

„Бъдете промяната, която искате да видите. Работете в полза на страната си и вдъхновявайте жените от цял свят.“ С тези думи посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа поздрави победителките и останалите участнички в Академията за жени предприемачи.

Зам.-ректорът по международната дейност на НБУ, гл. ас. д-р Димитър Трендафилов, който беше и един от лекторите по време на обученията, сподели: „Този формат доказва, че има много потенциал в дамското предприемачество. Вие носите огъня на вдъхновението. А успешните проекти са тези, които успяват да вдъхновят повече хора. Историите на успешни компании доказват, че трябва да има мечтатели като вас“.

Запис от финала на "Академията за жени предприемачи в НБУ" - випуск 2020г. може да гледате тук

 

За доп. информация:

Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО)

Нов български университет

Корпус 2, Офис 208
ул. "Монтевидео" 21
гр. София

Тел.: 02/ 8110 110 (опция 6)

E-mail: awe@nbu.bg ; uppo@nbu.bg