facebook

Училище за професионално и продължаващо обучение

Здравословно хранене и управление на начина на живот

healthy-food_1050x399_crop_478b24840a

ТЕКУЩ ПРИЕМ 

 

Цели на курса

 

Теоретичната и практическата подготовка на курсистите в рамките на настоящия курс осигурява съвременни познания за макронутриенти, микронутриенти, функционални храни, енергиен баланс, принципи на здравословното хранене в съответствие с най-новите научни концепции за здравословен живот и хранене.    

 Курсът е изготвен на база задълбочен анализ, дългогодишен опит и съвременните познания на Яна Данаилова в сферата на терапевтичното хранене и физиологията на човека

 

Теми разглеждани в курса:

 

 

№ на занятие

Задание по тема

Форма на преподаване

Брой часове

аудиторни

Брой часове

извънауд.

Брой часове сам. раб.

1

Основи на храненето – какво представляват макронутриентите

 

2

 

 

2

Основи на храненето – какво представляват микронутриентите

 

2

 

 

3

Как да се изгради балансирано и  здравословно меню

 

2

 

 

4

Как да се организира правилно ежедневието – съвети за пазаруване, съхранение и приготвяне на храна

 

2

 

 

5

Основни хранителни продукти, хранителна стойност, полезност и рискове от консумация

 

2

 

 

6

Кои са най-разпространените диети, какви рисковр и ползи имат за здравето. Кога да насочим пациента/клиента към специеалист

 

2

 

 

Общо часове

12

 

 

 

 

 

КОМПЕТЕНЦИИ 

 

Успешно завършилите курса студенти/курсисти:

 

1) знаят:

 

  • Какви са основните макро- и микронутриенти
  • Принципи на здравословното хранене. Енергийна адекватност. Оптимален баланс на хранителните продукти.
  • Хранителни продукти: хранителни продукти от животински произход, хранителни продукти от растителен произход, функционални храни, генномодифицирани храни. Какви са най-популярните диети, какви рискове и какви ползи имат за здравето

2) могат:

 

  • Да познават принципите за изготвяне на здравословно балансирано меню;
  • Повишаване култура на хранене, оптимизиране на количествения и качествен подбор на хранителните продукти, тяхното правилно научно разпределение и съчетаване;
  • Изготвяне на хранителен рацион на различни възрастови групи.

 

 

 Лектор:  Яна Данаилова

 

Яна Данаилова е Докторант по Човешка физиология и по Международен бизнес,  магистър и преподавател по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и Председател на сдружението на Нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA).

Яна е автор и водещ на предаването „Линия Здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, автор в Списание „9 месеца“ и автор в здравния портал Pulse.bg.

Яна е създател и управител на VitaYana Holistic Lifestyle and Yoga Studio, работи съвместно с Медицински център по сърдечно съдови заболявания и Медицински център FemiClinic,  където провежда консултации, с персонализиран подход, съобразен изцяло с индивидуалните физиологични специфики, клинично състояние, съпътстващи заболявания, хранителни предпочитания, ритъм на живот и цели на всеки клиент, включващ най-иновативните подходи в съвременните нутрициология, нутригенетиката и нутригеномика, а именно:

  • Персонализиран хранителен план, базиран на ДНК анализ;
  • Персонализиран хранителен план, базиран на анализ на микробиом;
  • Персонализиран хранителен план, базиран на биохимичен анализ на кръвта;
  • Персонализиран хранителен план, базиран на комбинация от трите.

Основен професионален интерес и фокус на специализация са персонализирани  хранители планове при:

  • ендокринни смущения;
  • дисбиоза;
  • дислипидемия;
  • инсулинова резистентност;
  • репродуктивни смущения;
  • храносмилателни смущения;
  • автоимунни заболявания;
  • наднормено тегло и затлъстяване.

Яна Данаилова вярва, че бъдещето, както на здравната профилактика и превенция, така и на медицината, е в персонализираната грижа, съобразена със специфичните физиологични, психоемоционални, ментали, когнитивни, социални и духовни особеностите на всеки човек.

 

Курсът е с продължителност 12 часа, и ще се проведе при сформирана група от 7 човека на посочените дати:
 
 
30.03.2024г. от 08.00 до 12.50ч. - 6 уч.ч /онлайн/
 
31.03.2023г. от 08.00 до 12.50ч. - 6 уч.ч /онлайн/
 
 
Учебна такса: 150 лв.

 

Краен срок за записване: 20.03.2024 г.
 

ЗАПИСВАНЕ:

 

  1. Свалете бланка от ТУК
  2. Попълнете я и я изпратете на: uppo@nbu.bg 
  3. В ДОПЪЛНЕНИЕ ще бъде предоставена информация за ПЛАЩАНЕ.

 

За доп. информация и записване:

Център за професионално и продължаващо обучение (ЦППО)

гр. София, НБУ, ул. “Монтевидео“ 21, Корпус 2, Офис 108

Тел.:  02/ 8110 110 (опция 6), 02/ 8110 108

E-mail:  uppo@nbu.bg